Akutna ledvična okvara in akutna odpoved ledvic

Akutna (nenadna, ostra) ledvična okvara je naglo poslabšanje delovanja ledvic zaradi zelo različnih vzrokov. Ugotovimo jo pri 1 % bolnikov že ob sprejemu v bolnišnico in v času zdravljenja v bolnišnici pri 7 % bolnikov na običajnih oddelkih. Pri hudo bolnih v intenzivnih enotah pa se delovanje ledvic poslabša kar pri 35–40 % bolnikov. Lahko je posledica zmanjšane prekrvavitve ledvic (zaradi krvavitve ali izsušenosti (dehidracije) npr. ob driski ali zaradi srčnega popuščanja). Ob pravočasnem in ustreznem zdravljenju se hitro popravi (tj. pred-ledvična oz. pre-renalna akutna ledvična okvara). Ledvična (renalna) akutna ledvična okvara je najpogosteje prav tako posledica motene prekrvavitve ledvic, ki traja dlje, tako da povzroči propad ledvičnega tkiva (akutna tubulna nekroza), ali hude okužbe (sepse), pogosto pa je tudi posledica jemanja za ledvice strupenih snovi (npr. rentgenska kontrastna sredstva, nekatera protibolečinska zdravila, npr. Voltaren, Naklofen, Brufen, Ketonal, nekateri antibiotiki). Redkeje je posledica vnetja v ledvicah (povzročenega imunsko ali z okužbo) ali bolezni ledvičnih žil. Tretja skupina vzrokov akutne ledvične okvare pa je redkejša in je posledica zapore v sečilih (po-ledvična oz. post-renalna), npr. ob povečani prostati pri moških, ali zaradi kamna v sečevodu, tumorjev ali brazgotinjenja po obsevanju.

 

Akutna odpoved ledvic je najtežja stopnja akutne ledvične okvare in lahko že v nekaj urah ali dneh ogrozi življenje bolnika. Kadar že ob sprejemu v bolnišnico ugotovimo hudo stopnjo ledvične odpovedi, je pogosto potrebno čimprej »očistiti kri« s pomočjo umetne ledvice. Postopek imenujemo hemodializa in nam omogoči, da odstranimo odvečne in škodljive odpadne snovi, ki jih bolne ledvice ne morejo izločiti. Bolnika najhuje ogrozi zadrževanje kalija v telesu, kar lahko sproži smrtno nevarne motnje srčnega utripa. Pogosto se zelo zmanjša tudi količina urina, voda zaostaja v telesu in povzroči hudo povišanje krvnega tlaka, obremeni srce in okvari delovanje drugih organov, v najhujšem primeru lahko tudi »zalije« pljuča. Tudi ta višek tekočine odstranimo s hemodializo. 

 

Akutno ledvično okvaro ugotovimo, kadar v nekaj dneh v krvi zelo poraste količina kreatinina. To je snov, ki se stalno sprošča iz mišic in je normalna sestavina krvi, izloča se skozi ledvice. Poleg tega se  količina urina pogosto zelo zmanjša. Stopnjo ledvične prizadetosti opredelimo glede na to, kako velik je porast kreatinina in koliko urina izloča bolnik. V veliko pomoč za oceno akutne prizadetosti nam je ultrazvočna preiskava sečil, ki izključi ali potrdi tudi morebitne kronične spremembe, žilno zaporo in zaporo sečil.

Kakšne so posledice? Moteno ravnovesje tekočin in mineralov, zakisanje in zastrupitev organizma s strupenimi odpadnimi snovmi lahko povzroči hude okvare in smrt bolnika. Ledvična odpoved ima zaradi sistemske vnetne reakcije, ki jo spremlja, tudi dokazano negativen vpliv na delovanje številnih drugih organov, kot so centralno živčevje, srce, pljuča, prebavila, imunski sistem. Nasprotno pa tudi prizadetost drugih organov (npr. umetno predihavanje, možganska okvara, opekline, težke operacije) s sproščanjem enakih sistemskih mediatorjev povzroči akutno ledvično okvaro. Zato se ta tako pogosto razvije pri hudo prizadetih bolnikih v intenzivnih enotah bolnišnic.

 

Kakšno je zdravljenje akutne ledvične odpovedi? Potrebno je ukiniti zdravila, ki vplivajo na delovanje ledvic in prilagoditi odmerke zdravil, ki se izločajo skozi ledvice. Bolnik potrebuje ustrezno količino oziroma omejitev tekočine, podporo krvnega obtoka in ob okužbi antibiotik. Zdravljenje razvite ledvične odpovedi je le podporno. Delovanje ledvic se večinoma ne popravi povsem. Najhujša stopnja ledvične okvare je akutna ledvična odpoved, ki je lahko prehodna ali pa trajna – končna ledvična odpoved, pri kateri je potrebno trajno zdravljenje z dializo ali pa presaditev ledvice. Prognoza bolnikov s sepso ali prizadetostjo več organov je slaba, smrtnost lahko presega 80 %.

Zaključimo lahko, da je akutna ledvična okvara nujno stanje, ki lahko hitro napreduje do popolne ledvične odpovedi in ogrozi življenje bolnika. Zato je potrebna hitra in usmerjena obravnava in naglo ukrepanje za razrešitev osnovnega vzroka in najizrazitejših motenj telesnega ravnovesja, ki jih večinoma najhitreje popravimo z urgentno hemodializo.